Friday, October 9, 2009

***ReSePi MaGGie TomYam HaiLam BeRSama CheF.MeoW...(=^.^=)***

Jom belajar cara2 nak memasak resepi Maggie Tom Yam Hailam...apa kata kita perbaharui sikit cara memasak maggie tu..mesti bosankan asyit masak maggie cara yg sama n' simple jer...cuba lak dgn cara menumis..tp simple dan lebih sedap lagi...SELAMAT MENCUBA...(^^,)

MaGGie TomYam HaiLam

1.Bahan masakan...

MaGGie yG D'CeLuP Dgn AiR PaNas,3 uLas BaWanG PuTiH,1 BiJi BaWanG MeRaH KeCiL,SaYuR SaWi(klu kat dlm peti ais korang der sayur kobis k..carrot k..cili besar k..letak jer,mcm aq xde sumer tu..maklum lah,save bajet..huhu),bebola ketam(yg ni pon sama,klu der ayam k,daging k..udang @sotong k leh letak gak...),1 biji telur ayam(klu nak wat 2 owg mkn..letaklah 2bji..mcm aq nk mkn aq sowang jer..huhu),kicap,garam,gula(xder dlm pic..cz xmuat nk letak,meja penuh..hihi),perencah megi tomyam(klu da megi asam laksa@kari..leh gak),dan last..limau nipis tuk nak perah bila dah siap masak...

2.LanGKaH PeRTaMa

Panaskan minyak dahulu..kemudian masukan bawang putih dan bawang merah tuk d'tumis..tumis sampai naik bau yer...

3. LanGKaH KeDua


Kemudian masukan megi yg telah d'celup dgn air panas tadi ke dlm kuali..beserta dgn sayur sawi dan jugak bebola ketam...

4. LanGKaH KeTiGa


Masukan perencah megi tomyam plak,kicap,garam dan gula...

5. LanGKaH KeemPaT


Kacau kuah megi tomyam tersebut..kemudian pecahkan telur ayam masuk ke dlm kuali...pastu biarkan ia mendidih n'masak dlm 3-5 minit...

6. SeDia D'HiDanG


Setelah siap masak..perah dgn limau nipis agar ase lebih sedap n'potong lemak...kuang..kuang..kuang!!!..xP
Pe lagi..jom menyekik!

P/s: Pas ni nak belajar memasak ape pulak rr...???(",)

Labels: , ,